ads2

ads3

resepi dodol guna beras pulut

Beras pulut dibasuh bersih dan direndam lebih kurang 30 minit. Dodol ialah makanan manis yang boleh dijadikan camilan anak-anak sangat menyukai dodol.


Resepi Dodol Homemade Paling Lemak Manis Iluminasi

Hahaha kalau guna beras yang dikisar teksturnya lebih kasar dan sedap.

. Tapi bila cubit jer dodol tuh alamak. Sedikit garam jangan banyak. Air tak perlu banyak cukup hanya sekadar nak bagi tenggelam pulut tu je.

Lepas tu tepung pulut tepung beras garam dan santan pekat. 1 helai daun pandan disimpul 1 cwn air. 12 cawan gula 12 lb gula melaka kakros guna seketul gula melaka berat 250g 12 cawan air sehelai daun pandan 1 cawan tepung pulut glutinious rice flour 1 sudu besar tepung beras secubit garam.

Lepas bunyi beep putar tombol ke steam dan biarkan wap keluar 5. 4 Resepi Biskut Sarang Semut Guna Sukatan Cawan Pun Boleh 3 Resepi Sup Daging Versi Thai Siam Yang Sedap Simple 3 Resepi Almond London Rangup dan Sedap 3 Resepi Pulut Dakap Yang Cukup Popular Di Kelantan dan Kedah 4 Resepi Kuih Karas Boleh Pilih Guna Tepung Beras Atau Bihun 4 Resepi Nasi Ayam Hainan Sangat Simple Chinese Style. Hasilnya fizikal dan rasa Dodol.

Jari atas permukaan. Home RESEPI Dodol Berkacang. Beras pulut ikut jumlah yang dikehendaki.

Pada asasnya manisan Dodol ini diperbuat daripada perahan susu dari buah kelapa tua jageri gula batu merah yang diperbuat dari ekstrak tebu atau gula melaka serta tepung beras ataupuntepung pulut. Baki2 beras pulut yang jatuh pada tudung periuk tadi kita masukkan ke dalam kukus. Anda pernah cuba masak sendiri resepi pulut kuning tanpa santan di rumah.

Mungkin nisbah tepung beras lebih banyak daripada tepung pulut. Saya menanyakan apa bezanya dengan menggunakan tepung beras pulut. Masukkan beras pulut ke dalam periuk dan masukkan air.

Caranya letak jari diatas permukaan beras dan paras airnya mestilah hanya 12 dari ruas jari sahaja. Kukus dengan api besar semalam 25 minit. Ianya diadun menjadi doh dengan campuran tepung ubi.

Sementara itu bancuhkan pati santan dengan garam jika guna santan kotak tambah 1 camca besar minyak masak. Kalau guna santan kotak letak je dulu santan kotak ikut banyak mana kita suka. Wanita ini kongsi cara buat pulut tanpa santan.

CARA MASAK PULUT NOXXA 8 MINIT Bahan - Bahan 15 Kg beras pulut Cara - Cara 1. Tujuan penggunaan minyak dalam rebusannya adalah untuk mengelakkan kek beras melekat antara satu sama lain semasa. Salah satu resepi periuk noxxa yang viral ialah dodol.

Keluarkan pulut dari kukusan dan masukkan ke dalam besen besar. Lepas tu baru tambah air sikit. Masak seperti memasak nasi.

Bancuh tepung pulut dan tepung beras dengan air daun pandan dan air kapur sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh digentel dan tak melekat di tangan. Semua tu kena pukul tau korang jangan blender. Masukkan ke dalam periuk noxxa dan masukkan air atas paras beras sikit.

Kisah bermula bila angah datang beraya bawa buah tangan. Kukus selama 15-20 minit. Bila diberitahu barulah saya faham.

Cuci beras pulut dan toskan. Jika tidak pernah anda harus cuba resipi perkongsian ni. Tapi kolin guna santan kotak aje hari tu.

Cuci beras yg direndam kemudian blender dgn sedikit air sehingga beras hancur. Kadang juga dodol dapat dijadihkan hidangan camilan untuk majlis-majlis mahupun perayaan. Tuang santan tadi dan gaul hingga rata dan santan terserap.

Resepi Dodol Pressure Cooker. Dodol Microwave Resepi oleh. Resepi ringkas dodol saya sertakan disini.

Jangan tak percaya tak guna santan pun pulut cantik kejadiannya. Beras pulut 1kg gula merah 1kg gula putih 2 cawan santan secukup lemak tips. Tepung beras pulut kecil santan garam minyak masak jika guna santan kotak air 5 helai daun pandan kisar untuk ambil airnya gula 2 sudu teh pewarna hijau optional Nor Hassan.

Semua bahan dicampur sekali dan dimasak hingga gula larut dan sejukkan 1 cwn tepung pulut. Biasanya dulu-dulu di kampung bila hampir tarikh majlis perkahwinan akan di adakan gotong royong buat dodol. Jarang orang mahu membuat dodol di rumah kerana penyediaannya yang leceh.

Ohh bila menggunakan tepung beras pulut dodolnya terlalu licin dan glowing sangat. Potong bulat dan gaul dengan kelapa. Blender semua bahan hingga sebati.

1 12 sudu makan minyak masak. Elok korang mixer kan sampai sebati kalau tak nanti berketul-ketul. Semua ramuan ini akan diadunkan melalui kaedah kacauan yang berlangsung berterusan selama lebih kurang 3 hingga 4 jam pada suhu tinggi untuk masakan yang sesuai.

Kek beras cuma perlu dimasak dengan menggunakan tepung beras atau tepung pulut. Basuh beras dan buang airnyaTak perlu tapis Cukup sekadar tuang airnya sapai habis. Menurut beliau dodol Kuala Pilah menggunakan beras pulut yang direndam sebelum dikisar halus.

Beras pulut - rendam 12 jam Santan Garam Daun pandan Tali rapia secukupnya untuk mengikat pulut dakap Pisang secukupnya - layur atas api bagi lembut Resepi Sambal Kerisik Kelapa bole tengok pautan d bawah ni gula melaka 13 cawan air panas. Rendam beras pulut bersama beras jawi semalaman 12jam masak gula merah bersama 3 cawan air sehingga gula hancur dan tapiskan. 5 Hingga 10 Minit Dah Siap.

Tuangkan ke dalam periuk tekanan. Kalau biasa guna sukatan cawan anggaran masak beras pulut 2 cawan airnya lebih kurang dalam 1 12 cawan dan santan 12 cawan. Ambil adunan sebesar ibu jari dan leperkan.

Tepung beras rupanya. Masukkan gula Melaka yang dipotong kecil atau. Masukan semua bahan air gula merah gula pasir santan dan beras yg di blend kedalam kuali.

1 cwn gula merah. 2 cwn santan pekat. Selepas 30 minit toskan dan masukkan dalam bekas yang sesuai untuk mengukus.

RESEPI TAPAI PULUT Oleh Dapur Cempakasari Bahan-bahan 1 kg beras pulut Mak Hencik guna beras pulut susu 12 cawan air 1 biji ragi dihancurkan 1 sudu kecil gula Bekas atau daun pisang untuk membungkus Cara-cara membuatnya Jom. Setelah habis 4 minit buka tudung dan kacau cepat-cepat hingga adunan pekat dan likat. Potong daun pisang kepada 4 segi balutkan pulut yg telah dimasak td gulung dalam bentuk silinder biar padat.

Dodol yang dimasak dengan periuk biasa juga memerlukan tenaga untuk mengacaunya. Setelah habis 4 minit terakhir tekan butang off. Tos beras kemudian masukkan beras santan cair dan air pandan dalam periuk.

Resepi wajitpulut kacau kedah idashahida. Sukat Beras Air Santan. Sukat air ikut ruas jari yang pertama.

12 cawan gula pasir. Basuh beras pulut kemudian sejatkan dalam penapis 2. Tidak kira berapa banyak pulut yang hendak ditanaktiada sukatan berasContoh ini ialah 2 cawan beras pulut.

Kami memang peminat dodol. Tutup dan putar tombol ke pressure kemudian tekan HP 8 minit dan tekan button On 4. Set butang steam selama 4 minit dan halakan tombol atas tudung ke arah steam juga.

Dodol ni nanti akan di beri sebagai hadiah kepada saudara terdekat yang datang menolong di majlis tu. Jika masih ada sedikit baki airtidak mengapa. Maka bermula lah kegatalan hambo nak menghasilkan yang asli.

Basuh beras pulut hingga bersih. 1 jam 30 minit. Saya tambah juga ½.

Diperasakan dengan sedikit garam dan direbus dengan air yang ditambah sedikit minyak. Bukan tepung pulut da. Masuk kedua-dua bahan yang dah siap tu dalam pressure cooker dan terus tekan steam selama 5-10 minit.


Dodol Express Buat Sendiri Guna Sukatan Cawan Rasa Sama Macam Beli Di Kedai


Resepi Dodol Pressure Cooker 5 Hingga 10 Minit Dah Siap Blog Santai Santai Jerr


Dodol Kuala Pilah Azie Kitchen


Siakap Keli Resepi Dodol 6 Minit 1 Cawan Tepung Pulut 1 Cawan Tepung Beras 1 Cawan Santan Pekat 1 Cawan Air Gula Merah 1 Cawan Gula Pasir Masak Tapis


Senangnya Buat Dodol Homemade Cuma 4 Bahan Siap Dalam 45 Minit


Senangnya Buat Dodol Homemade Cuma 4 Bahan Siap Dalam 45 Minit


Dodol Kuala Pilah Azie Kitchen


Dodol Beras Pulut Yg Saya Blend Resepi Pemikat Selera Facebook


Dodol Kuala Pilah Azie Kitchen


Dodol Kuala Pilah Azie Kitchen


Resepi Dodol Lebih Kurang 6 Noxxa Pressure Cooker Facebook

LihatTutupKomentar

ads1

close